Zde bychom rádi uváděli všechny Vaše zajímavé recepty a zkušenosti s medem. Kdykoliv nám zašlete příspěvek nějaké dobroty, uveřejníme ji i s případným zdrojem odkud pochází.
MASITÁ JÍDLA:
Grilované vepřové plátky s medem
Suroviny:
- 4 plátky vepřové kýty nebo pečeně,
- sůl, pepř, olej na potření roštu,
- 2 lžíce medu,
- 2 lžíce sojové omáčky,
- 2 – 3 lžíce bílého vína,
- 2 lžíce oleje,
- 2 lžičky jemně pokrájeného tymiánu
Zdroj receptu:
www.toprecepty.cz
Postup přípravy:
Plátky masa lehce naklepeme, mírně osolíme, opepříme a na okrajích několikrát nařízneme. Rozložíme na rozehřátý grilovací rošt potřený olejem a grilujeme z každé strany 3 minuty. Med, sójovou omáčku, víno, olej a tymián promícháme. Směsí potřeme maso a po obou stranách ještě 2 minuty grilujeme.
Medailonky z vepřové panenky
Suroviny:
- 8-12 vepřových medailonků
- 1 lžíce oleje, 40 g másla, 1 cibule,
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 6 lžic medu, sůl, pepř,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti.
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Z vepřové panenky napříč nakrájíme malé plátky (medailonky) silné 3-4 cm. Medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dáme stranou. Do pánve přidáme máslo. Když se máslo rozpustí, vsypeme jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme ořechy, med, citronovou šťávu, petrželku a případně chilli. Vrátíme do pánve medailonky a vše společně krátce prohřejeme. Příloha: rýže, kuskus.
Vepřové kotlety na medu
Suroviny:
- 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka,
- olej na smažení, solamyl na zahuštění
- 8-12 vepřových medailonků
- 1 lžíce oleje, 40 g másla, 1 cibule,
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 6 lžic medu, sůl, pepř,
- 2 lžíce citronové šťávy,1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti.
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Kotlety naklepeme, potřeme česnekem se solí (soli trochu) a naložíme do směsi připravené ze dvou dílů medu a jednoho dílu sójové omáčky. Je-li směs řídká, přidáme ještě med, aby se omáčka lehce táhla. Pak se již jen 24 hodin těšíme, až okapané kotlety na oleji doměkka opečeme. Olej slijeme a omáčku necháme prohřát, až začne karamelizovat (můžeme ji zahustit ve vodě namočeným solamylem) a kotlety přelijeme.
Kuřecí stehna na medu
Suroviny:
- 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka,
- 4 až 6 kuřecích stehen,
- med,džem (marmeláda),
- plnotučná a krémžska hořčice,sůl, pepř, máslo, moravanka
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Med, džem, hořčici smícháme v čalamádu vše tak po 2 až 3 lžicích, stehna v čalamádě omyjeme a vložíme na máslem vymaštěný pekáček, potom na to dáme jen moravanku(nakrájenou a i s lákem), pak už jen osolíme a opepříme. Pečeme 30 až 45 minut, mezitím podléváme. Je to výborné s rýží nebo s bramborem.
Špekáčky na medu
Suroviny:
- 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka,
- 4 až 6 kuřecích stehen,
- med,džem (marmeláda),
- plnotučná a krémžska hořčice,
- sůl, pepř, máslo, moravanka
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Všechny špekáčky zbavíme kůže a rozpůlíme. Cibuli pokrájíme na půlkolečka, střídavě klademe na pekáček špekáček, cibuli. V misce smícháme zbývající ingredience s trochou teplé vody. Touto marinádou špekáčky zalijeme. Pečeme asi při 160 °C 30 minut.
Podáváme v teplém i studeném stavu s chlebem, nebo bramborem na různé způsoby.
RYBY
Nejen hovězí, vepřové či drůbeží maso lze zajímavě dochutit medem. Rybí pokrmy přitom stačí jen pohladit trochou vzácného včelího produktu. Med můžete přidat do marinády, ale také až v úplném závěru jako přísadu do omáčky.
Kapr v pikantní omáčce
Suroviny:
- 1 naporcovaného kapra
- 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno
- 4 dl rajčatové šťávy
- šťávu z jednoho citronu
- 3 dl bílého vína
- 2 lžičky sójové omáčky
- 6 vlašských ořechů
- 12 bobkových lístků
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce vody
- řeřicha
- pepř, sůl
- olej na smažení
Zdroj receptu:
www.ireceptar.cz
Postup přípravy:
Kousky kapra pokapeme citronovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet.
Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
Mořský ďas na medu
Suroviny:
- 600–800g filetů z mořského ďasa
- 1 lžíci tekutého medu
- 1 lžičku hořčice
- 200ml dvanáctiprocentní smetany
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 malou cibulku, nejlépe šalotku, nakrájenou najemno
- 1 růžici brokolice
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- hrst nasekané petrželové nati
- sůl a pepř na dochucení
- 300g malých pevných brambor, uvařených ve slupce a osmažených
Zdroj receptu:
www.apetitonline.cz
Postup přípravy:
Filátka nakrájejte na menší kousky. V pánvi se silným dnem rozpusťte máslo, a až začne pěnit, osmahněte na něm rybu (asi čtyři minuty z každé strany). Osolte ji a opepřete, vyjměte z pánve a uchovejte na teplém místě.
Do pánve přidejte olej a osmahněte šalotku a brokolici. Asi po pěti minutách přidejte med, citronovou šťávu, smetanu, hořčici a všechno dobře promíchejte a prohřejte.
Vraťte do pánve filátka, přihodte nasekanou petrželovou nať a všechno na mírném ohni ještě dvě minuty prohřívejte. Podávejte s bramborami
BEZMASÁ JÍDLA
Grilovaná zelenina s medovou omáčkou
Suroviny:
- menší květák, 500 g brokolice,
- sůl, 2 papriky, malý ananas, pórek.
- Medová omáčka: 80 ml vývaru, 2 lžíce sojové omáčky, 1 vinného octa, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 3 lžíce medu, 1 lžíci griotky.
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Nejdřív si připravíme medovou omáčku: Do kastrůlku nalijeme vývar, sojovou omáčku, ocet, olej a společně svaříme. Pak omáčku zahustíme škrobem, který rozmícháme v malém množství vody. Potom ji krátce povaříme, aby ještě trochu zhoustla. Nakonec dochutíme medem a griotkou. Květák a brokolici očistíme a rozebereme na růžičky. Pak to povaříme krátce v osolené vodě, ale nesmí být uvařená přiliš do měkka. Papriku omyjeme a nakrájíme na větší kostky a to stejné uděláme s ananasem – nakrájíme na větší kostky. Zeleninu a ananas napichujeme střídavě na špejle. Špízy grilujeme asi 10 minut. Podáváme přelité medovou omáčkou.
Balsamikový dresing
Suroviny:
- olivový olej, balsamikový ocet,
- hořčice typu dijon,
- med
- cukr, čerstvě namletý pepř
Zdroj receptu:
www.recepty.cz
Postup přípravy:
Do mixéru postupně všechno přidáváme a rozmixujeme. Všeho podle chuti. Vychází to asi na tři díly oleje, jeden díl octa, lžíci medu, lžíci cukru, lžíci hořčice, malou lžičku pepře a možná špetku soli. Každý musí podle chuti sám. Dresink nesmí být moc ostrý. Má být trochu hustý.
Do větší mísy natrhám salát, přidám jakoukoliv zeleninu (rajčata, červenou cibuli na proužky, okurku na půlkolečka, dýňová semínka), přidám trochu dresinku, ne moc a rukou lehce promíchám. Výborně se hodí v kombinaci s masem.
MOUČNÍKY, SLADKOSTI
Marcipánky
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 100 g medu (2 plné lžíce)
- 2 vejce, citronová kůra i šťáva
- 3 tlučené hřebíčky
- lžičku mleté skořice
- trochu vroucí vody
- tuk na vymazání plechu
- mouku na vál
- 1 vejce na potření
- 50 g spařených a oloupaných mandlí
Zdroj receptu:
www.ireceptar.cz
Postup přípravy:
Všechny součásti zpracujeme dohladka na válu s malým množstvím vroucí vody. Těsto můžeme buď zpracovávat hned, anebo je zabalit do alobalu a nechat až 6 hodin odležet.
Z hmoty pak na pomoučeném válu vyválíme plát asi 4 mm silný. Z něj vykrajujeme kulaté tvary nebo tvary menších karet. Klademe je na plech a potíráme rozšlehaným vejcem. Povrch ozdobíme rozpůlenými mandlemi.Vložíme do trouby vyhřáté asi na 200 °C a upečeme.
Marcipánky můžeme také upéci bez potření vejcem a po vychladnutí je po dvou spojit. Jednu polovinu tvarů potřeme bílkovou polevou, ozdobíme kouskem kandovaného ovoce, nejlépe višní, a necháme zaschnout. Druhou polovinu potřeme pikantnějším džemem a obojí slepíme.
Marcipánky nejlépe chutnají po 14 dnech odležení ve vlhčím prostředí (například na balkonu).
Bílková poleva:
- 100–120 g moučkového cukru
- 1 bílek
- několik kapek citronové šťávy
Bílek s cukrem a šťávou třeme, až je poleva hladká a lesklá. Hodí se na polévání velkých ploch, k polévání na plechu i na namáčení perníků.
Domácí turecký med
Suroviny:
- 140 g domácího medu,
- 170 g cukru moučka,
- 4 bílky,
- sekané ořechy na jemno.
Zdroj receptu:
www.az-recepty.cz
Postup přípravy:
Napřed si pomalinku rozmícháme v dolní lázni med. Mezitím si rozšleháme bílky s cukrem do tuhého stavu, které dáme do vodní lázně a pomalinku do bílků přiléváme ještě teplý med. Nakonec přidáme oříšky a je hotovo. Buď ho balíme do celofánu, nebo mažeme na oplatky a též balíme nejlepší je až odleželý druhý den.
Celozrnné miniřezy
Suroviny:
Na těsto:
5 bílků
5 žloutků
200 g tekutého medu
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g nastrouhaných ořechů
70 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
trochu moučkového cukru na posypání
Na náplň:
3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
250 ml smetany ke šlehání
1 PL tekutého medu
2 PL oříško-čokoládového krému
2 PL rumu
Na ozdobu:
trochu nastrouhané čokolády
Na přípravu těsta ušleháme z bílků pevný sníh. Žloutky, med a vanilínový cukr vyšleháme do pěny. Do žloutkového krému zlehka vmícháme sníh z bílků a nastrouhané ořechy promíchané se špaldovou moukou.
Hladké těsto rovnoměrně natřeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 20 minut
Zdroj receptu:
www.foodlife.cz
Postup přípravy:
Upečený piškot posypeme moučkovým cukrem a vyklopíme na podnos. Papír na pečení opatrně stáhneme. Necháme vychladnout a nařežeme na 4 krátké pruhy (asi 30 x 10 cm).
Na přípravu náplně namočíme želatinu do vody podle návodu na obalu. Smetanu, med a oříško-čokoládový krém vyšleháme do tuha. Z želatiny lehce vymačkáme vodu, vložíme do malého hrnce, přidáme rum a pomalu rozehřejeme. Hrnec přeneseme do studené vodní lázně. Do rozpuštěné želatiny vmícháme asi 2 PL šlehačky, poté přidáme zbytek šlehačky a mícháme. Jakmile začne náplň tuhnout, natřeme náplní pruhy těsta, které naskládáme na sebe. Částí náplně natřeme i horní stranu a boky moučníku. Posypeme nastrouhanou čokoládou a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Před servírováním nakrájíme na kostky.
Plněný medový perník se smetanou
Suroviny:
- 3 žloutky
- 300g medu
- 1 kypřicí prášek
- 8 lžic slunečnicového oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička tlučeného hřebíčku
- špetka kardamomu (nemusí být)
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- 750g hladké mouky
- rybízová marmeláda na potření
- 2 hrsti rozinek a 2 hrsti nasekané směsi ořechů, namočených v rumu
- zakysaná smetana na potření
Zdroj receptu:
www.apetitonline.cz
Postup přípravy:
Žloutky utřete do pěny s medem. Postupně vmíchejte olej, skořici a tlučený hřebíček, kardamom, šťávu a kůru z citronu. Nakonec pomalu přisypávejte mouku prosátou s kypřicím práškem tak, aby vzniklo tužší těsto (nemusíte spotřebovat celé množství). Nechte asi 15 minut odpočinout.
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Těsto rozdělte na poloviny a z každé vyválejte placku velikosti plechu. Spodní placku položte na plech a potřete ji marmeládou. Navršte rozinky i ořechy a zakryjte druhou plackou. Pečte asi půl hodiny. Po vychladnutí potřete zakysanou smetanou
Alenčin medovník
Suroviny:
- Těsto: 3 vejce, 300 g moučkového cukru, 1 lžička sody (prášku do pečiva), 5 lžic medu, 390 g hladké mouky
- Krém: 200 g másla, 260 g salka
- Posypka: hrst vlašských ořechů, lžička kakaa, lžička mletého cukru
Zdroj receptu:
www.apetitonline.cz
Postup přípravy:
Vše smícháme a natřeme (stěrkou) na pečicí papíry na 2 plechy. Pečeme 8-10 minut na 180 °C. Necháme vychladnout a opatrně stáhneme papír. Rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly potřeme krémem, který připravíme tak, že vyšleháme 200 g másla a přidáme 260 g kondenzovaného mléka (salka). Složíme na sebe, povrch posypeme směsí z mletých ořechů, kakaa a mletého cukru. Dáme do ledničky trochu ztuhnout.
Tento medovník je hodně sladký, těm co neradi přeslazené moučníky, doporučuju ubrat část cukru.