Co vše naše včelky produkují:

Každý si hned řekne, že je to med. Samozřejmě! Ale jsou i další produkty, které nám včelky vyrábí a můžeme je využívat:

Med

Jak již bylo uvedeno, je to energetická zásoba pro obživu včel, a současně nejznámější produkt, který my lidé využíváme – včelí med.

Je získáván sbíráním sladkých šťáv a jejich následným ukládáním do plástů, kde je uložen a odkud jej včelám bereme pro naše užití.

Včelí vosk

Včely vyrábí tím, že je vylučují z voskotvorných žláz a používají jej na stavbu plástů. Tyto plásty slouží k ukládání veškerých včelích produků (medu, pylu, včelích plodů a dalšího), a především zásob na zimu, na výchovu nových generací a jako prostředí umožňující přezimovat.

Využití včelího vosku:

  • na výrobu svíček
  • průmyslově pro výrobu forem na odlévání, v kosmetickém průmyslu ….
  • ve farmacii – v potahové látce tablet, snižuje rychlost rozpouštění léčiva a prodlužuje jeho účinnost
  • v medicíně – součástí sterilní směsi tmelící látky při operacích lebeční kosti
  • v kovoprůmyslu – konzervace především zbrojních systémů
  • v kovolitectví a šperkařství – výroba kovoliteckých forem technologií „na ztracený vosk“
  • impregnace dřeva, leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty
  • v restaurátorství – součást dobových technologií při restaurování historických předmětů.
  • v potravinářství – je uváděn pod značkou E901 (například lesklý povrch lentilky)

Propolis

je přírodní pryskyřičnatá látka, kterou včely sbírají na pupenech dřevin a používají v úle jako tmel a desinfekční prostředek. Propolis lidé využívají pro jeho schopnost potlačovat bolest a jako desinfekční prostředek působící na některé plísně, bakterie a viry.

Propolis je obsažen i v medu a vosku. Velmi doporučováno je žvýkání včelích víček, nebo pití likéru z těchto víček vyrobeného.

Využití propolisu:

  • má velmi silné protibakteriální antiseptické účinky, dále způsobuje znecitlivění a rychlé hojení ran, je používán ve stomatologii i k léčbě hemoroidů.
  • surový propolis – při bolestech zubů nebo na bradavice (nalepí se kousek propolisu na postižené místo).
  • Tinktura – do minimálně 60% lihu vložíme co nejvíce rozdrobený propolis. Tinkturu lze využívat k desinfekci. Pár kapek přidaných do vody zpomalí její zkažení.
  • Mast – ve vodní lázni zahřejeme na 50 °C lékařskou vazelínu či vepřového sádlo a poté vmícháme surový propolis. Případně lze vmíchat do vazelíny nebo sádla pětinu množství propolisové tinktury.

Vnitřní požití způsobuje průjem. Člověk by neměl bez porady s lékařem propolis dlouhodobě ve větším množství léčebně užívat, neboť jde o skutečně silný přípravek. A také může dostat alergii.

Pyl

Jedná se vlastně o samčí pohlavní buňku – gametu. Včely jej sbírají na květech a používají jej jako bílkovinnou složku potravy. Má velký význam při krmení plodu. Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů. Umožňuje tvorbu včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin. Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.

Pro člověka má pyl včelami sbíraný velký nutriční význam. Konzumaci pylu se přikládá velký význam při potížích s prostatou, srdcem, imunitou a podobně. Jde o podobné působení jako u mateří kašičky.

Konkrétně se používá:

  • Pyl je dietetickou doplňkovou potravou pro diabetiky s biostimulačním účinkem
  • Při chudokrevnosti, snižuje vysoký krevní tlak, zvyšuje počet červených krvinek
  • Normalizuje činnost trávicí trubice, zlepšuje apetit
  • Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici
  • Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému
  • Léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty)
  • Blahodárně účinkuje na slinivku břišní a bolení nohou, zmenšuje revmatické bolesti
  • Má mírný projímavý účinek a močopudný účinek
  • Posiluje organizmus po operacích a nemocech, urychluje zacelení ran a spálenin
  • Poruchy zažívacího traktu, při chorobách jater, onemocnění žlučníku, srdce a bronchů
  • Léčí plicní a infekční žloutenky, horní cesty dýchací, uvolňuje hleny
  • Léčí kornatění a rozšíření tepen, lepší prokrvení orgánů, chronické ekzémy a vyrážky
  • Snižuje obsah cholesterolu v krvi, léčí ledvinové kameny, léčí silikózu plic
  • Odstraňuje jedovaté zplodiny z těla
  • Obsahuje látky proti stárnutí, osvěžuje organizmus, podněcuje látkovou výměnu

Včelí mateří kašička

Má pro včely význam jako pro savce mateřské mléko. Vzniká v hltanové žláze mladších dělnic a je s ní krmena včelí larva po dobu prvních tří dnů svého vývoje. Matka je krmena mateří kašičkou po celý život.

Mateří kašička svým vzhledem připomíná smetanu, chutí hořčici. Je to složitá látka, svým složením podobná pylům, které včely sbírají. Lidé v minulosti vypozorovali její blahodárné účinky na lidský organismus.  Je možné říci, že na mateří kašičku pohlížíme jako na velmi prospěšnou přírodní látku, která pomáhá vyladění celého organismu, který se pak snáze vypořádává s nemocemi. Jako zdaleka nejcennější a nejvzácnější včelí produkt zvyšuje komplexní výkonnost člověka, působí proti vzniku civilizačních chorob, působí blahodárně na nervový a hormonální systém člověka, zpomaluje procesy stárnutí a působí pozitivně na prodlužování a kvalitu života, má výraznou antibiotickou schopnost atd.

Mateří kašička se konzumuje podáním pod jazyk, kde se vstřebá. Doporučovaná dávka je 10g, která se konzumuje asi 20 dní.

Konkrétně se používá:

  • při průduškovém astmatu, opakujících se zánětech horních cest dýchacích, zvyšuje odolnost proti virovým onemocněním
  • u arteriosklerózy vyrovnává krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krvetvorbu
  • léčí stavy po srdečním infarktu a mozkové mrtvici, – u srdečních předinfarktových potížích upravuje stav
  • má příznivý vliv na psychiku, nervový systém, spánek
  • pomáhá ke zvýšení sexuální aktivity, na problémy s otěhotněním
  • v kosmetice je prokázán příznivý regenerační účinek, zmírňuje vrásky
  • snižuje toxicitu léků, zlepšuje činnost jater a střev
  • zpomaluje příznaky stárnutí celého organismu

Včelí jed

je látka vylučovaná jedovou žlázou včel slouží k obraně včelstva před nepřáteli. Lidé využívají včelí žihadlo na potíže revmatické bolesti kloubů a snižování krevního tlaku.